Tgrt Haber
28 Aralık 2021 12:36

Takdir belgesi hesaplama nasıl yapılır? Teşekkür belgesi nasıl hesaplanır? | Not ortalaması hesaplama

21 Ocak 2022'de başlayacak yarıyıl tatilinin yaklaşması ile birlikte, milyonlarca öğrenciyi karne heyecanı sardı. Tamamlanan sınavların ardından, takdir ve teşekkür hesaplamak isteyenler sorgulamalara başladı. Peki, dönem sonunda öğrencilerin başarılarının somut bir örneği olan takdir ve teşekkür belgesi nasıl hesaplanır? Takdir ve teşekkür belgesi almak için kaç puan gerekir? Dönem sonu not ortalaması nasıl hesaplanır? Takdir ve teşekkür almak için devamsızlık sınırı var mı, kaç gün? İşte, detaylar...

Takdir belgesi hesaplama nasıl yapılır? Teşekkür belgesi nasıl hesaplanır? | Not ortalaması hesaplama
takdir hesaplama,not ortalaması,teşekkür hesaplama,dönem sonu,karne,devamsızlık

"Takdir hesaplama nasıl yapılır? Teşekkür belgesi nasıl hesaplanır? Takdir ve teşekkür belgesi almak için kaç gün devamsızlık sınırı var?" sorularının cevabı milyonlarca öğrenci tarafından araştırılmaya devam ediyor. Not ortalamasına göre verilen takdir ve teşekkür almaya hak kazanacak öğrenciler için; dönem sonu not ortalaması hesaplama, teşekkür ve takdir hesaplama ve belgeleri almak için gerekli şartlar haberimizde...

Takdir belgesi hesaplama nasıl yapılır? Teşekkür belgesi nasıl hesaplanır? | Not ortalaması hesaplama

TAKDİR VE TEŞEKKÜR HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Takdir ve teşekkür hesaplamak isteyenlerin, bir dersten aldığı puan ile o dersin haftalık saati çarpılması gerekiyor. Tüm dersler aynı şekilde hesaplandıktan sonra genel tablo oluşuyor. Ortaya çıkan genel tablo da, haftalık ders saatine bölündükten sonra o dönemin not ortalaması hesaplanmış oluyor. 

Örnek bir hesaplama yapacak olursak, Matematik dersi not ortalaması 75 olan bir  haftalık ders saati 3 olarak hesaplanırsa 222 puan olur. Varsayalım ki bütün derslerin toplam ortalaması 2 bin 340 puan ediyor; bu durumda, 2 bin 340 puanı da haftalık ders saatine, yani 30’a böldüğümüzde not ortalaması olan 78 olarak elde ediliyor. 

TAKDİR BELGESİ KAÇ PUANLA ALINIR? | TAKDİR BELGESİ PUANI

Dönem derslerinin puan ortalaması 85 ve 85'ten yukarı olan öğrenciler, takdir belgesi almaya hak kazanır. 

TAKDİR VE TEŞEKKÜR BELGESİ ALMAK İÇİN DEVAMSIZLIK KAÇ GÜN OLMALI? | DEVAMSIZLIK HAKKI

Milyonlarca öğrenci, "devamsızlık kaç gün olursa belge alınmaz, belge almak için devamsızlık kaç gün olmalı?" sorusunun cevabını araştırıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen yönetmelikte takdir ve teşekkür belgesi almak için, belirlenen not ortalamasına ilaveten; öğrencilerin özürsüz devamsızlık süresinin 5 günü geçmemesi gerekmektedir.

Takdir belgesi hesaplama nasıl yapılır? Teşekkür belgesi nasıl hesaplanır? | Not ortalaması hesaplama

TAKDİR VE TEŞEKKÜR BELGESİ ALMAK İÇİN DEVAMSIZLIK ŞARTI KAÇ GÜN?

Yapılan düzenleme ile birlikte, başarı puanları kaç olursa olsun, 5 gün devamsızlık yapan öğrenciye takdir ya da teşekkür belgesi verilmeyeceği netleşti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre,

Devamsızlık süresi 10 günü ve toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız kabul edilecek ve bu durum, yazılı olarak velilerine bildirilecek. 

DÖNEM SONU NOT ORTALAMASI NASIL HESAPLANIR?

Karne için not ortalaması hesaplanırken öncelikle tüm derslerin ortalama puanları hesaplanır. Herhangi bir dersin 1. yazılı puanı, 2. yazılı puanı ve varsa 3. yazılı puanı ile toplanır. Çıkan sonuç toplam yazılı (sınav) sayısına bölünür, böylece çıkan sonuç dersin not ortalamasını ele verir. Tüm derslerin bu şekilde tek tek ortalaması alınır. 

Tüm derslerin not ortalaması toplanır ve dönem içinde verilen toplam ders sayısına bölündükten sonra dönem sonu genel not ortalaması elde edilir. 

Takdir belgesi hesaplama nasıl yapılır? Teşekkür belgesi nasıl hesaplanır? | Not ortalaması hesaplama

TAKDİR VE TEŞEKKÜR ALMAK İÇİN NOT ORTALAMASI KAÇ OLMALI?

Derslerindeki gayret ve başarılarıyla tutarlılık gösteren, özürsüz devamsızlık süresi 5 günü geçmeyen, derslerinin tümünde başarı gösteren, dönem puanlarının ağırlıklı ortalaması 70'ten aşağı olmayan ve davranış puanı 100 olan öğrenciler:

  • 70,00-84,99 arasında not ortalamasında teşekkür belgesi
  • 85,00 ve 85'ten yüksek olanlar takdir belgesi alır.
  • Ortaöğrenim süresi boyunca en az üç öğretim yılının bütün döneminde takdir belgesi alan öğrencillere ise üstün başarı belgesi verilir. 

TAKDİR VE TEŞEKKÜR ALMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR

Öğrencilerin dönem boyunca sınavlardan aldıkları puanlar, performans çalışma puanları, eğer varsa proje puanları, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında okutulan uygulamalı dersler için de ayrıca hizmet ya da temrin puanlarının aritmetik ortalamasıyla elde edilen puanların aritmetik ortalamaları hesaba katılır. Böylece öğrencilerin bir dersi için dönem puanı hesaplaması yapılır. Aritmetik ortalama hesaplanırken; bölme işlemi esnasında virgülden sonra gelen 2 basamak yürütülür.

Bir öğrencinin, yılsonunda derslerinde başarılı olması için; iki dönem puanı aritmetik ortalaması minimum 50 puan olmalıdır veya birinci dönemde alınan puan ne olursa olsun ikinci dönem puanı en az 70 olmalıdır.

15 TATİL (YARIYIL TATİLİ) NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

2021-2022 yarıyıl tatili 21 Ocak Cuma günü karnelerin dağıtımından sonra başlayacak. 4 Şubat 2022 Cuma günü sonlanacak tatil ve hafta sonunun ardından; 7 Şubat Pazartesi günü yeni eğitim dönemi başlayacak. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Nisa Nur 8 Kasım 2023 00:39

Karne istiyorum

Şeyma şeyda yavuz 5 Şubat 2023 00:30

Takdir belgesi ve onur belgesi ikimiz aldım Şeyma yavuz şeyda yavuz

Sonraki Haber Yükleniyor...