Tgrt Haber
15 May 2022 13:02 - Güncelleme : 15 May 2022 13:41

Brent petrol devi korkuttu: Kurulu düzen bozulursa yüzde 300 artar! Benzin ve akaryakıt zammı olacak mı?

Brent petrol fiyatı, Rus petrolüne yönelik AB yasağı endişeleriyle destekleniyor. Emtia analistleri panik havasının yaklaştığını ifade ederken piyasayı ateşleyecek fiyat artışının kapıda olduğunu belirtti. BAE Enerji Bakanı ise ABD'nin kurulu üretim düzenini hedef alan adımlarının fiyatları yüzde 300 artırabileceğini ifade etti. Akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkileyen brent petrol fiyatı ile ilgili ‘’Benzin ve motorine zam gelecek mi?’’ soruları gündeme geldi. İşte 15 Mayıs güncel akaryakıt fiyatları…

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT Haber
Petrol fiyatları AB ambargosunun pazartesi günü netleşeceği iddiaları ile ateşlendi.
Petrol fiyatları AB ambargosunun pazartesi günü netleşeceği iddiaları ile ateşlendi.

ABD benzin fiyatlarının rekor seviyeye ulaşması, Çin'in Covid-19 kapanmasını gevşetmeye hazırlanması Avrupa Birliği'nin Rus petrolünü yasaklaması halinde arzın sıkılaşacağı endişeleri brent petrol fiyatlarını yükseltti. Geçtiğimiz haftayı yüzde 4 artış ile kapatan brent petrol 25 Mart'tan bu yana en yüksek kapanış ve üst üste üçüncü haftalık yükselişini gerçekleşti. ABD benzin vadeli işlemleri, stokların geçen hafta art arda altıncı haftasına düşmesinin ardından tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseldi. Mizuho'nun enerji vadeli işlemleri genel müdürü Robert Yawger, "(ABD) benzin deposunda Mart ayından bu yana bir artış olmadı" açıklamasıyla korkuttu. Peki brent petrol ne kadar? Benzin ve motorin fiyatları artacak mı?

BRENT PETROL NE KADAR?

Brent petrol fiyatı AB ülkelerinin Rus petrolüne ambargo hazırlığı ile yükselmeye devam ediyor. Cuma günü açıklama yapan dört diplomat mayıs ayı içerisinde ambargo kararının aşamalı olarak uygulanmaya başlayacağını ifade etti. Yetkililer petrol yasağı kararında erteleme gibi seçeneğin bulunmadığını açıkladı. Üst düzey bir diplomat AB dışişleri bakanlarının hafta sonu yapılacak teknik görüşmelerin ardından Brüksel'de bir araya geldikleri Pazartesi günü kadar erken bir tarihte anlaşmanın mümkün olduğunu söyledi. Peki brent petrol ne kadar?

Brent petrol devi korkuttu: Kurulu düzen bozulursa yüzde 300 artar! Benzin ve akaryakıt zammı olacak mı?

15 Mayıs Pazar Brent petrol 111 dolar seviyesinde. Energy analisti Louise Dickson ''Bir AB ambargosu, tam olarak yürürlüğe girdiği takdirde, Rus petrolü yaklaşık 3 milyon varilini düşebilir. Bu da tamamen kesintiye uğrayacak ve nihayetinde küresel ticaret akışlarını değiştirecek ve piyasayı tetikleyecektir. Panik ve aşırı fiyat dalgalanma mümkün" dedi. Diğer yandan Moskova, birkaç Avrupalı enerji şirketine yaptırım uygulayarak tedarik konusunda endişelere yol açmaya devam ediyor.

BRENT PETROL FİYATINA 'ÇİN' DESTEĞİ

Brent petrol fiyatı Çin’de Covid-19 vakalarının artmasına bağlı olarak kapanma kararının alınmasıyla baskılandı. Ancak Çin'de yetkililer ekonomiyi destekleme sözü verirken ve Şanghay'da bu ay koronavirüs kısıtlamalarının hafifleyeceği ve dükkanları açmaya başlayacağını söyledi. OANDA'nın kıdemli piyasa analisti Edward Moya, "Ham fiyatları, Çin'in Covid-19 durumunun kötüleşmediğine ve riskli varlıkların toparlandığına dair iyimserlikle yükseldi" dedi.

BAE ENERJİ BAKANI KORKUTTU: BRENT PETROL %300 YÜKSELİR

BAE ve Suudi enerji bakanları ABD Senatosu’nun geçtiğimiz haftalarda onayladığı NOPEC tasarı hakkında açıklama yaptı. Üst düzey OPEC bakanları, bu tür çabaların enerji piyasalarına daha fazla kaos getireceğini söyledi. BAE Enerji Bakanı Suhail Al Mazroui, NOPEC nedeniyle petrol fiyatlarının ateşlenebileceğine dikkat çekti.

Bakan, OPEC’in enerji krizi nedeniyle haksız yere hedef alındığını ve ABD’nin kurulu üretim sistemini bozmaya yönelik hamlelerinin petrol fiyatlarının %300′e kadar yükselebileceğini söyledi. Suhail Al Mazroui OPEC üyelerinden bazılarının üretim kotalarının altında kaldığını kabul ederken ittifakın Ukrayna’daki savaş nedeniyle küresel talebi karşılamak için üzerine düşeni yaptığını söyledi. BAE Enerji Bakanı, ''Biz OPEC+ olarak, dünya ihtiyacının %100′ünü karşılayamayı'' dedi.

15 MAYIS GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

Brent petrol fiyatındaki artış endişeleri akıllara ''Benzin ve motorin fiyatları artacak mı?'' sorusunu getirdi. Enerji sektöründen gelen bilgiye göre Pazartesi gece benzine 1.68, LPG'ye 40 kuruş zam yapılacak. İşte güncel akaryakıt fiyatları:

15 MAYIS MOTORİN FİYATLARI

  • İstanbul (Avrupa Yakası): 22,07 TL
  • İstanbul (Anadolu): 22,09 TL
  • Ankara: 22,17 TL İzmir: 22,18 TL

15 MAYIS BENZİN FİYATLARI

  • İstanbul (Avrupa Yakası): 21,14 TL
  • İstanbul (Anadolu Yakası) : 21,15 TL
  • Ankara: 21,25 TL
  • İzmir: 21,26 TL

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...