Tgrt Haber
18 Haziran 2022 16:52 - Güncelleme : 18 Haziran 2022 17:11

Hangisi daha kazançlı? İşte GES ve Kur Korumalı Mevduat kıyaslaması

Merkez Bankasının faiz düşürme kararlarının ardından gelen yatırımcıya yönelik Türk Lirasının cazibesini artırmayı amaçlayan Kur Korumalı Mevduat uygulaması (KKM) ve en sonki Gelire Endeksli Senet (GES) getirileri karşılaştırıldı. Hangisi daha çok kazandırıyor? İşte cevabı…

Hangisi daha kazançlı? İşte GES ve Kur Korumalı Mevduat kıyaslaması
ges,türk lirası,kur korumalı mevduat

ABD Merkez Bankası Federal Reserve (Fed) 41 yılın zirvesine çıkan enflasyonla mücadele için son 28 yılın en büyük faiz artırımı kararına imza attı. Bir süredir hızla yükselen dolar kuru vatandaşa hem hayat pahalılığı hem de alım gücü kaybı şeklinde yansıyor.

Kurlarda geçen yıl Kasım-Aralık’taki sıçrama Kur Korumalı Mevduat uygulaması ile durdurulmuştu. Vatandaşın parasını KKM’ye yatırması hem birikimini korudu hem dolarizasyon baskısını azalttı.

Mayıs başından itibaren yeniden yükselen dolara karşı bu kez de Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Seneti masaya sürüldü. GES’te 15 Haziran’da başlayan talep toplama 22 Haziran’a kadar sürecek.

HANGİSİ DAHA ÇOK KAZANDIRIYOR

Peki KKM mi GES mi vatandaşa daha çok kazandıracak… İşte kıyaslama:

Dünya’da yer alan habere göre, dövizden TL'ye dönüş vadesi başta 6 ay olarak başlayıp daha sonra 3 aya indirilen KKM’yi tercih edenler son 3 ayda yüzde 16’nın üzerinde kazanç sağlarken, kurlardaki yükseliş ile ek getiriden faydalandılar.

Yapılan hesaba göre, önümüzdeki 3 aya bakacak olursak bugün 100 bin TL’sini KKM’ye yatıran biri 3 ay sonunda yüzde 4.29 yani 4 bin 290 TL getiri alacak. Ancak dolar 18 TL’nin üzerine çıkarsa yatırımcı kurdaki artış (18 TL’nin üzerinde) kadar ek getiriye sahip olacak.

6 ay vadeli GES’te ise getiriler, Kamu İktisadi Teşebbüslerinden (KİT) yüksek gelir performansına sahip Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün (KEGM) bütçeye katkısına endeksli endeksli. İlk kupon ödemesi 23 Eylül’de yapılacak GES’te ise, 6 ay üzerinden hesapla vade sonunda yüzde 11.52 getiri elde edilebilecek.

Bunun 3 aylık getirisi 100 bin TL’sini GES’e yatıran örnekte 5 bin 760 TL’ye geliyor. KKM'deki örnekle arada 1.470 TL fark var.

Ancak temel belirleyici KKM'de doların ve GES'te KİT’lerin gelirinin performansı...

Kaynak: DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Hava Taş 19 Haziran 2022 00:25

200 bin TL ye aylık gelir nedir

Sonraki Haber Yükleniyor...