Tgrt Haber
17 Haziran 2021 09:11

Kripto para yasasında sona gelindi: Şirketlere yeni şartlar

Kripto para yatırımcılarının mağduriyetinin önlenmesi ve bu sektöre yönelik denetim-gözetim mekanizmalarının güçlendirilmesi amacıyla hazırlanan taslakta sona gelindi. Düzenleme ile kripto para kuruluşlarına bankaların uyması gereken şartlara benzer kurallar getirilecek. Aracı kurumlara sermaye, sahiplerine güvenlik soruşturması şartı geliyor. Kripto kazancından vergi de alınacak.

Kripto para yasasında sona gelindi: Şirketlere yeni şartlar
bitcoin,MASAK,kripto para,kripto para yasası

Kripto para yatırımcılarının mağduriyetinin önlenmesi ve bu sektöre yönelik denetim-gözetim mekanizmalarının güçlendirilmesi amacıyla hazırlanan taslakta sona gelindi. Düzenleme ile kripto para kuruluşlarına bankaların uyması gereken şartlara benzer kurallar getirilecek. Aracı kurumlar için sermaye şartı olacak. Ayrıca bu şirketlerin sahipleri güvenlik soruşturmasından geçirilecek. Şüphe uyandıracak meblağlarda işlem yapılması hâlinde MASAK’ın devreye girmesi öngörülüyor. Kripto alım satımlarında elde edilen kazançlar da vergiye tabi olacak.

Kripto para piyasasına ilişkin taslakta sona gelindi. Maliye ve Hazine Bakanlığı ile AK Parti’nin üzerinde çalıştığı taslak Cumhurbaşkanlığında yapılacak son değerlendirmenin ardından kamuoyu ile paylaşılacak. Yapılacak olan taslakla kripto paralara yatırım yapanların mağdur duruma düşmelerinin önüne geçmek ve sektöre yönelik denetim ve gözlem mekanizmalarını güçlendirmek amaçlanıyor.

KRİPTO PARA ŞİRKETLERİNE YENİ ŞARTLAR

Geçtiğimiz günlerde AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığında konuyla ilgili toplantı yapıldı. Elde edilen bilgilere göre hazırlanan taslak ile kripto para şirketleriyle ilgili yeni şartlar getirilecek. Şirket kurmak isteyenlere yönelik getirilecek şartlar arasında şirketlerin kurulmalarının izne tabi olması, şirket kuracak kişilerin teminat göstermesi, şüphe uyandıracak meblağlarda alım satım yapılması durumunda MASAK’ın devreye girmesi, sahiplerinin güvenlik soruşturmasına tabi tutulması ve şirketlere sermaye şartı getirilmesi yer alıyor.

ARACILAR VERGİ ÖDEYECEK

Kripto para kuruluşlarına bankaların uyması gereken koşullara benzer kurallar getirilmesi gerektiğini belirten AK Parti’nin ekonomi kurmayları, alım satımlarda elde edilen kazançlar üzerinden kuruluşların vergilendirilmelerinin de söz konusu olacağını aktardı. Vergilendirme sistemi konusunda ise dünyadaki örnekler inceleniyor. Yeni getirilecek kurallara uymaları için kripto para piyasasında bulunan mevcut kuruluşlara, belli bir süre de tanınacak. Kripto para piyasasının dünyada henüz kuralları olmadığını belirten AK Parti ekonomi kurmayları Avrupa Birliği ve ABD’de de aracı kurumlarla ilgili henüz yapılan yasal biz düzenlemenin olmadığını aktardı. Kurmaylar ayrıca yasakçı bir anlayışla hareket etmediklerini kuruluşların uyması gereken kuralları belirlediklerini söyledi.

THODEX VAKALARI YAŞANMAYACAK

Türkiye'de 5 milyona yakın kripto para yatırımcılarının sayısının olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamla dünyada ilk beşte yer alan ülkede günlük işlem hacmi 1 milyar doları aşıyor. Son olarak kripto para borsası Thodex, binlerce yatırımcıyı mağdur ederek kapanmış, sahipleri yurt dışına kaçmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...