Tgrt Haber
23 Haziran 2022 08:16 - Güncelleme : 23 Haziran 2022 09:50

Nefesler tutuldu: Altın, dolar, euro'nun gözü gelecek kararda

Haftanın en önemli gelişmeleri arasındaki TCMB'nin faiz kararı bugün belli oluyor. Yaklaşık bir yıldır düşük faiz politikasına giren merkez bankasının kararı merakla bekleniyor. Altın, dolar, euro ve diğer yatırım araçlarını etkileyecek gelişme öncesi gözler paritelerde olacak. Ayrıca Fed Başkanı Powell bir konuşma daha yapacak... İşte günün sıcak saatleri...

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
Nefesler tutuldu: Altın, dolar, euro'nun gözü gelecek kararda
dolar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) faiz kararı bugün açıklanıyor. Yılın 6. faiz toplantısında Para Politikası Kurulu, faiz oranıyla ilgili kararını verecek. Eylül 2021'den itibaren girilen faiz düşürme politikasına devam edilip edilmeyeceği merakla bekleniyor.

AA'nın anketinde faizin sabit tutulması beklenirken Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi (GES) ve diğer liralaşma hamleleri ile faiz indirimine müsait alan oluştuğu analizi de yer buluyor.

2022'nın başından beri gerçekleşen toplantılarda faizi sabit tutma kararı alınırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları başta olmak üzere ekonomi yönetiminden düşük faiz politikalarına devam edileceği mesajları verilmeye devam ediliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haziran'ın ilk haftasındaki Kabine Toplantısı sonrası yaptığı konuşmada "Bu iktidar faizi artırmayacaktır. Biz faizi düşürmeye devam edeceğiz" demişti.

Hafta boyu 17,30 TL-17,35 TL aralığında kalan dolar kuruve son 3 işlem gününde 18,20'li seviyelerden 18,35'lere ulaşan euro/TL'de gözler bu haberde. Son zamanlarda ons altında tarafından destek alamayan gram altın dolarda olabileek bir hareketlilikle yeni yön belirlenecek.

ABD VE AVRUPA FAİZ ARTIRIYOR

Öte yandan dün Amerika Birleşik Devletleri (ABD) kongresine yaptığı para politikası sunumunda enflasyonun önüne geçmek için resesyonu tetiklemeyeceklerini söyleyen merkez bankası Federal Reserve (Fed) Başkanı Jerome Powell, bugün Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi önünde konuşacak. Powell dün "Bir ekonomik daralma riski belirse dahi fiyat istikrarını sağlamaya sadakatle bağlı olduklarını söylemişti. ABD tarafında ise Temmuz toplantısında 50 mi yoksa 75 baz puan mı faiz artırımı yapılacağı bekleniyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) de faiz artırımı için Temmuz ayına göre hazırlıklarını yapıyor. Son olarak dağılan Avrupa piyasalarını onaracak bir aracı gündemine alan ECB'nin Temmuz'da ve Eylül'de faiz artırımı yapması bekleniyor.

Söz konusu iklimde TCMB'nin faiz kararı oldukça önemli bir yer tutuyor. Öte yandan bugün saat 10:00'da TCMB Haziran ayına dair finansal hizmetler güven endeksi verilerini açıklayacak.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...