Tgrt Haber
05 Ocak 2022 09:34

NASA, Webb Uzay Teleskobu için kritik bir eşiği başarıyla geçtiğini duyurdu

NASA’nın öncülüğünde geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu, 25 Aralık günü evrende parlayan ilk yıldızları görüntülemek üzere fırlatıldı. Teleskop, bir ay sürecek yolculuğunda önemli bir adımı başarıyla geçti.

NASA, Webb Uzay Teleskobu için kritik bir eşiği başarıyla geçtiğini duyurdu
bilim,nasa,esa,ariane roketi,james webb,hubble,uzay teleskobu

Bilim insanları, James Webb Teleskobu’nun uçurtma şeklindeki devasa güneş kalkanını başarıyla açtıklarını duyurdu. Tenis kortu büyüklüğündeki güneş kalkanı sayesinde Webb, Evrendeki en uzak nesnelerden gelen sinyalleri algılama hassasiyetine sahip olacak. 
 
Güneş kalkanı, teleskoptaki araçların ısınmasını önleyecek ve soğuk tutacak. NASA için bir sonraki kritik görev ise, en büyüğü 6,5 metre genişliğindeki teleskop aynalarının açılması olacak. 

EN KRİTİK GÖREVLERDEN BİRİ YAPILDI

Webb'in NASA Genel Merkezindeki program direktörü Greg Robinson, "Webb'in güneş kalkanını uzayda açmak, görevin başarısı için çok önemli inanılmaz bir kilometre taşı. Bu mühendislik harikasının tam anlamıyla ortaya çıkması için binlerce parçanın hassasiyetle çalışması gerekiyordu. Webb için şimdiye kadarki en cesur girişimlerden biri." dedi. 

NASA, Webb Uzay Teleskobu için kritik bir eşiği başarıyla geçtiğini duyurdu

James Webb, 25 Aralık'ta Fransız Guyanası'ndan Avrupa Uzay Ajansı’nın Ariane-5 roketiyle fırlatıldı. Teleskop, şu anda 31 yıldır uzayda görev yapan ve ömrünün sonuna yaklaşan Hubble Uzay Teleskobu’nun yerini alacak. 

Webb de Hubble'a benzer görevleri üstlenecek ancak kozmosun daha derinlerini inceleyecek ve evrenin ilk yıldızlarına ulaşmaya çalışacak. Bilim insanları, 13,5 milyar yıldan daha uzun bir süre önce Büyük Patlama'dan kısa bir süre sonra oluşan yıldızlardan gelen ışığı yakalamasını bekliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...