Gözleme deyince akan sular durur. Hemen hemen herkesin sevdiği bu lezzet geleneksel mutfağımızın vazgeçilmezleri arasında. Elde açılması oldukça zaman alan gözlemenin kolay bir yöntemi var. Kahvaltılara veya aniden gelen misafirlerinize 5 dakikada hazırlayacağınız pratik gözleme tarifine bayılacaksınız. Hem lavaş gözleme tarifi hem de hazır yufkadan yapabileceğiniz lezzetli gözleme tarifi sizlerle…
LAVAŞ GÖZLEME TARİFİ
Malzemeler:
- 7-8 tane lavaş ekmeği
- 1 yumurta
- 1 çay bardağı süt (100 ml)
- 1 çay bardağı su (100 ml)
- Rendelenmiş kaşar peyniri
- Lor peyniri
- Çeyrek çay bardağı ayçiçek yağı (25 ml)
- Çok az tuz
- Maydanoz
- Taze Soğan
- Pulbiber
- Pişirmek için ayçiçek yağı

LAVAŞ GÖZLEME NASIL YAPILIR?
- Bir kasenin içine koyduğunuz peynirlerin içine ince kıydığınız maydanoz ve taze soğanı ekleyin, az pulbiber de ekleyip iyice karıştırın. Ayrı bir kasenin içinde yumurta, süt ve yağı çırpın.
- Lavaşı tezgaha alın ve kenarlarında ıslak yer kalmayıncaya kadar sostan sürün.
- Daha sonra lavaşın içine hazırladığınız harcı koyun ve lavaşı ikiye kapatın.
- Ocağa aldığınız teflon tavanızın içine dikkatlice yerleştirin ve altıyla üstünü çevirerek güzelce kızartın.
- Pişirdiğiniz gözlemelerinizi tabağa aldıktan sonra üzerine tereyağı sürün.
- Diğer gözlemeleri de üzerine koyduktan sonra son gözlemeye kadar tereyağı sürmeye devam edin.
HAZIR YUFKADAN GÖZLEME TARİFİ
Malzemeler:

- 3 adet yufka
- İç harcı için;
- 200g beyaz peynir
- 1 tutam maydanoz
- Yufkaların üzerine sürmek için;
- sıvı yağ
HAZIR YUFKADAN GÖZLEME NASIL YAPILIR?
- Gözlemelerinizin iç harcını hazırlamak için ilk önce bir kap içine ufalanmış beyaz peynirlerinizi ve ince ince kıyılmış maydanozu ekleyin, iyice karıştırın.
- Yufkanızın bir tanesini tezgaha serin ve üzerine fırça yardımı ile sıvı yağ sürün.
- Daha sonra orta kısma iç harcından biraz ekleyin yufkanın bize bakan kısmını peynirli iç harcın üzerine katlayın.
- Diğer taraflarını katlamadan önce her katın üzerine sıvı yağ sürmeyi ihmal etmeyin.
- Diğer yufkalarınızı da aynı şekilde hazırladıktan sonra fırça yardımıyla sıvı yağ sürdüğünüz tavanızı ocağa koyun.
- Orta ateşte gözlemelerinizi kontrollü bir şekilde alt üst kızarıncaya kadar pişirin.
- Gözlemelerinizi alt üst çevirirken mutlaka yeniden yağlayın.
- Diğer hazırladığını gözlemelerinizi de aynı şekilde kızartın ve servise hazır hale getirin. Afiyet olsun..