Tgrt Haber
15 Kasım 2021 14:16

Donut tarifi, malzemeleri, yapımı ve püf noktası! Evde donut nasıl yapılır, kaç kalori?

Donut tarifi merak edilenler arasında yerini aldı. MasterChef 2021 kaptanlık oyununda 8 adet donut yapmak için mücadele eden yarışmacılarla birlikte, "donut nasıl yapılır? Evde donut yapımı ve malzemeleri" sorgulanmaya başladı. Genellikle pastanelerden satın alınan ve birçok çeşidi olan donut evde yapılır mı? Tüm bu soruların cevabı haberimizde!

Donut tarifi, malzemeleri, yapımı ve püf noktası! Evde donut nasıl yapılır, kaç kalori?
donut,yemek tarifi,masterchef

"Donut nasıl yapılır? Evde donut tarifi, malzemeleri ve püf noktası" sorgulanmaya devam ediyor. MasterChef'te ekranlara gelen donut mücadelesi, yarışmanın sıkı takipçileri tarafından heyecanla bekleniyor. Pastanelerin renkli lezzetlerineden donut'ın tarihçesini, nereye ait olduğunu ve yaygınlaşma sürecini haberimizde bulabilirsiniz... 

DONUT TARİFİ 

Donut Yapımı İçin Gerekli Malzemeler:

  • 1 adet yumurta
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • Yarım paket şekerli vanilin
  • 3-3,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket instant maya

Çikolata Karışımı İçin Gerekli Malzemeler:

  • 300 gram bitter pul çikolata
  • 150 mililitre krema 
  • İsteğe göre renkli pasta süsü (üzeri için)

Donut tarifi, malzemeleri, yapımı ve püf noktası! Evde donut nasıl yapılır, kaç kalori?

ADIM ADIM DONUT YAPIMI

  • Oda sıcaklığındaki tereyağını kızdırmadan ateşte eritin.
  • Bir kaba ılık süt, yumurta ve erittiğiniz tereyağını ekleyin. Ardından toz şeker, instant maya, şekerli vanilin ve unun yarısını eleyin ve kaba ilave edin.
  • Tüm bu malzemeler homojen bir hale gelene dek yoğurun, elde ettiğiniz karışıma kalan unu da yavaş yavaş eleyerek ekleyin. Bu aşamada temkinli davranmakta fayda var çünkü donut hamurunun ele yapışır bir kıvamda olması gerekir; bu sebeple unu yavaş yavaş eklemek fayda sağlayacaktır.
  • Yoğurduğunuz hamur istediğiniz kıvama geldikten sonra bezeyi top haline getirip bir kaseye alın ve kasenin üzerini streç film ya da temiz bir bezle kapatın. Hamur yaklaşık olarak iki kat kabarıncaya kadar bir buçuk saat kadar bekletin. Hamuru açtıktan sonra içinde oluşan hava kabarcıklarını yok etmek için tekrar yoğurun. 
  • Tezgahınıza bir miktar un serpin ve hamuru yarım santimetre kalınlığında açın. Açtığınız hamuru bardak ya da kalıp kullanarak yuvarlaklar halinde kesin ve daha küçük bir yuvarlak ile hamurun ortasında minik bir delik açın. (simitteki boşluk gibi)
  • Hazırlayıp beklettiğiniz donutları yağlı kağıda dizip 20 dakika daha mayalanmaya bırakın.
  • Derinliği olan bir kızartma tenceresine sıvı yağı koyup kızdırın; mayalanan donutları kızartma tencerenizin genişliğine göre tek tek ya da çoklu kızartabilirsiniz. Bu işlemi tek tek yapmak, hamurun iki tarafının daha kolay ve eşit kızarmasında kolaylık sağlayacaktır. Hamurun her bir yüzünü yalnızca yirmi saniye kızartmak yeterlidir.
  • Kızarttığınız hamurları havlu kağıdın üzerine alın ve soğumaya bırakın.
  • Donutlar soğurken; bitter pul çikolatayı benmari yöntemi ile eritin ve içine kremayı ekleyip homojen hale gelene dek karıştırın. Soğuyan donutları önce çikolataya bulayın; ardından ızgranın üzerine alın. İsteğe göre farklı süslerle donutlarınızı süsleyebilirsiniz. Renkli ve süslü hamurlar elde edebilirsiniz. 

Donut tarifi, malzemeleri, yapımı ve püf noktası! Evde donut nasıl yapılır, kaç kalori?

EVDE DONUT YAPMANIN PÜF NOKTASI 

Öncelikle sıvı malzemeleri bir kaba aldıktan sonra karıştırın; kuru malzemeleri eleyip ayrı bir kapta karıştırabilir; ardından bu iki karışımı birbirine karıştırabilirsiniz.

Donutı kızartmadan önce ufak bir deneme yapmak daha sağlıklıdır. Minik bir hamur parçasını kızartma kızgın yağa atın ve gözlemleyin. Hamurun etrafında kabarcıklar oluşursa ve kendiliğinden yağın içerisinde hareket ederse kızartma yağınız hazır demektir. Kızartma yağının hazır olması, hamurun yağ çekmeden pişmesi anlamına gelir. 

EVDE HAZIR DONUT!

Hazırladığımız donutları yağlı kağıt serdiğiniz tepside dondurduktan sonra buzdolabı poşetine koyup saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman, donatı buzluktan çıkarıp oda sıcaklığında çözüldükten sonra kızartabilirsiniz. 

DONUT'IN TARİHÇESİ

19. yüzyıl ortalarında Hollandalılar, yağlı kek yaptıkları sıralarda, ABD'ye göç eden Hollandalı göçmenlerle birlikte donut ortaya çıkmıştır. "Ulusal Donut Günü", Amerika Birleşik Devletleri'nde ve bazı devletlerde Haziran ayının ilk Cuma günü kutlanır. O gün birçok pastanede, ücretsiz olarak donut dağıtılır.

Dougnut’ kelimesinin ilk kullanımı, Washington Irving’in "1809" tarihli yayını, A History of New York’ta geçmiştir. İngilizce dough (hamur) ve nut (fındık, topçuk) sözcüklerinin bir araya gelmesinden türetilen bu kelimenin, Amerikan İngilizcesi’nde kısaltılmış hali olan "donut" olarak bilinmektedir. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...