Tgrt Haber
01 Ocak 2022 10:42

Elektrik fiyatlarına zam! 1 Ocak elektrik zammı ne kadar? Zam oranları nasıl hesaplanacak?

1 Ocak 2022’de Türkiye zam haberleriyle güne başladı. Yeni yılın gelmesiyle birlikte güne zam haberiyle başlayan vatandaşlar zam oranlarını ve ne kadar fatura ödeyeceklerini merak ediyor. Yeni yılda bir çok zam uygulaması yapılmasına karşılık en fazla zammı alan elektrik oldu. En çok kullandığımız enerji olan elektrik ise vazgeçilmezlerimizden. Peki kullanmak zorunda olduğumuz elektrik zammı ne kadar oldu? 1 Ocak elektrik zammı faturalara nasıl yansıyacak? Zam oranları nasıl hesaplanacak? İşte elektrik zammıyla ilgili tüm detaylar…

Elektrik fiyatlarına zam! 1 Ocak elektrik zammı ne kadar? Zam oranları nasıl hesaplanacak?
elektirik,elektrik zam,zam,fatura,EPDK

Enflasyonun artmasıyla birlikte ülke genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılar zamları da beraberinde getirdi. 2021 yılı içerisinde rekor zamlarla vatandaşın beli iyice bükülmüştü. Yeni yılda ise vatandaş zam haberleriyle gözünü açtı. Yapılan birçok zam içerisinde en çok zam oranı yansıtılan elektrik faturaları oldu. Gelen zamlarla birlikte vatandaşlar faturalarına yansıyacak rakamların ne kadar olacağını şimdiden araştırmaya başladı. Peki, elektrik zammı ne kadar oldu? Elektrik zammı kaç TL oldu? 1 Ocak elektrik zammı faturalara nasıl yansıyacak? İşte faturalara yansıyacak elektrik zammı

1 OCAK 2022 ELEKTRİK ZAMMI NE KADAR OLDU?

Yeni yılın gelmesiyle birlikte elektrik faturalarında kademeli tarife sistemine geçildi. 1 Ocak 2021 itibariyle elektriğe büyük bir zam yapıldı. Elektrik faturalarında yapılan yeni düzenlemeye göre; elektrik kullanım tutarına göre fiyatlarda farklı tarifeler uygulanacak. Yeni sistemle birlikte elektrik faturaları iki tarifeye ayrılırken, elektrik fiyatlarına yüzde 50 ile yüzde 125 arası zam yapıldı.

Elektrik faturalarında yeni düzenlemeye gidilmesiyle birlikte elektrik kullanımında kademeli tarifeye geçilmesi kapsamında mesken aboneleri için aylık 150 kilovatsaate kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat kilovatsaat başına 1 lira 37 kuruş, 150 kilovatsaatin üstü için ise kilovatsaat başına 2 lira 6 kuruş olarak uygulanacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) tarafından yapılan açıklamada, 2022 için belirlenen elektrik tarifelerinin Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

EPDK tarafından yapılan açıklamaya göre elektrikte kademeli tarifeye gidilmesinin nedeni dar gelirli vatandaşları korumayı, enerji kullanımında tasarruf ve verimliliği artırmayı hedeflediği, salgın koşulları sebebiyle ham madde fiyatlarında yaşanan artışların enerji maliyetlerini de artırdığı belirtildi.

150 kWh'ye kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat 1,37 TL/ kWh olurken, 150 kWh'nin üstündeki kısmı için ise 2,06 TL/ kWh olacak.

31 Aralık 2021 tarihinde bir hane, kWh başına 0,91555 TL ödeme yaparken bu rakam şimdi en az 1,37 TL olacak. Eğer aylık tüketim miktarınız 150 kWh'nin üzerine çıkıyorsa, bu kez de 2,06 TL'lik tarife üzerinden faturalandırılacaksınız.

Elektrik fiyatlarına zam! 1 Ocak elektrik zammı ne kadar? Zam oranları nasıl hesaplanacak?

ELEKTRİK FATURASINA YANSIYACAK ZAM ORANLARI NE KADAR, NASIL HESAPLANACAK?

Kademeli elektrik tarifesi uygulamasıyla birlikte elektrik tüketimi 150 kilovatsaat altında olan tarifelere yüzde 50, 150 kilovatsaatin üzerindeki tarifelere ise yüzde 125 zam uygulanacak.

1 Ocak'tan itibaren mesken aboneleri için aylık 150 kilovatsaate kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat kilovatsaat başına 1 lira 37 kuruş, aylık tüketimi 150 kilovatsaat üzeri olan mesken aboneleri için ise kilovatsaat başına 2 lira 6 kuruş uygulanacak.

ELEKTRİK FATURASINDA GÜVENCE BEDELLERİ NE KADAR OLDU?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) Resmi Gazete'de yayımlanan konuya ilişkin kurul kararına göre, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak güvence bedelleri belirlendi.

Resmi gazetede yayımlanan karara göre, güvence bedelinde sanayi ve ticarethane için kilovatsaat başı birim bedeli 129,6 lira, mesken için 45,6 lira, şehit aileleri ve muharip gaziler için 22,8 lira, tarımsal sulama, aydınlatma ve diğer abone grubu için 61,5 lira oldu.

Ayrıca, Sayaç Kontrol Bedellerine İlişkin Usul ve Esaslar kapsamında direkt bağlı tek fazlı aktif veya üç fazlı aktif ve reaktif sayaç bedeli 33,7 lira, akım trafolu veya gerilim trafolu aktif ve reaktif sayaç bedeli ise 42,7 lira oldu.

Elektrik fiyatlarına zam! 1 Ocak elektrik zammı ne kadar? Zam oranları nasıl hesaplanacak?

EPDK'nin kurul kararına göre görevli tedarik şirketlerinin dağıtım şirketlerinden aldıkları ödeme bildirimi bırakma bedeli ise alçak ve orta gerilim için 72 kuruş, ikinci bildirim bırakma bedeli 1,44 lira olarak belirlendi.

Resmi Gazete’deki tarife tablolarından yapılan hesaplamaya göre, elektrik tarifelerinde mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dahil ortalama yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranlarda artışa gidildi.

Söz konusu uygulamaya geçirilen kademeli oran, tarife gruplarına göre değişiklikler gösterebiliyor.

EPDK'DAN AÇIKLAMA

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilen yasa kapsamında kademeli tarife uygulamasına geçildiği belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

* Kademeli tarifenin hedefi dar gelirli vatandaşlarımızı korumak ve enerji kullanımında tasarruf ve verimliliği artırmaktır. Bilindiği üzere pandemi koşulları sebebi ile hammadde fiyatlarında yaşanan artışlar sonucunda enerji maliyetlerinde de çok büyük artışlar meydana gelmiştir.

* Dünya spot piyasalarında elektrik üretiminde kullanılan kömür fiyatlarında; 5 kat, doğal gaz fiyatlarında ise 10 katlık artışlar olmuştur. Türkiye enerji sektörü de bu süreçte, küresel düzeyde ortaya çıkan olağanüstü maliyet artışlarından etkilenmiştir. Ancak kurumlarımız arasındaki iş birliği ile bu artışlar tüketicilerimize asgari düzeyde yansıtılmıştır.

* Ayrıca devletimiz vatandaşlarımızı bu artışlardan koruma amacıyla elektrik faturalarında yarısını, doğal gazda ise beşte dördünü karşılayarak 2021de toplamda 100 milyar liralık bir destekte bulunmuştur.

Yapılan açıklama sonrasında elektrik zammına ilişkin gelinen noktada enerji piyasalarının sürdürülebilirliği, maliyet bazlı fiyatlandırmanın ve öngörülebilirliğin sağlanması için zorunlu hale gelen bir düzenleme yapıldığı aktarılan açıklamada, “Verimlilik odaklı kademeli tarifeye geçiş ile birlikte 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren mesken aboneleri için aylık 150 kWhe kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat 1,37 TL/ kWh, aylık tüketimlerin 150 kWhın üstündeki kısmı için ise 2,06 TL/ kWh olarak uygulanacaktır” ifadelerine yer verildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...