Tgrt Haber
16 Ağustos 2021 20:05

Afganistan’daki Türkler tahliye uçağıyla yurda getirildi

Afganistan'da bulunan 324 Türk vatandaşı, THY’nin TK707 sefer sayılı tahliye uçuşuyla yurda getirildi. Terminale alınarak PCR testi yapılan yolcuların 10 gün süreyle evde karantinada tutulması bekleniyor.

Afganistan’daki Türkler tahliye uçağıyla yurda getirildi
Afganistan,ABD,Taliban,Türkiye,Kabil Havalimanı

Amerikan askerlerinin Afganistan’dan çekilmesiyle birlikte dün Taliban güçleri Kabil’e giriş yapmıştı. Bu nedenle birçok yabancı ülke Afganistan’da bulunan vatandaşlarını tahliye etmek için girişimlere başladı.

Bu kapsamda Türkiye Dışişleri Bakanlığı da konsolosluk aracığıyla ülkeden ayrılmak isteyen Türk vatandaşlarına çağrıda bulunuldu. Bugün ise ülkede bulunan Türk vatandaşları tahliye etmek için THY’nin Boeing 777-300 ER tipi uçağı Afganistan’a gönderilen uçakla 324 Türk vatandaşı Türkiye’ye getirildi.

Tahliye uçağı saat 17.00’de İstanbul Havalimanına inişti yaptı. Uçağın körüğe yanaşmasının akabinde terminale alınan yolcular, pasaport kontrolünün ardından yurda giriş yaptı.

Afganistan’daki Türkler tahliye uçağıyla yurda getirildi

"AMERİKAN KARGO UÇAĞINDAN DÜŞENLER OLDU"

Kabil’de mühendislik yaptığını söyleyen Cem Ayşen, “Kabil’den geliyoruz. Ben şantiyeciyim, daha dün normal işimize devam ediyorduk. Öğleden sonra bir patladı. Her yerden askerler koşuşturmaya başladı, silah sesleri gelmeye başladı. Ondan sonra şirketimiz Türki Hava Yollarıyla irtibata geçti. Tahliye uçakları gelmeye başladı. Bugün sabah bindik, ama yine 3 saat uçakta bekledik. Çünkü Afganlar kaçmak için pistin içine girmişlerdi. 3 saat bizi bırakmadılar, bir türlü uçak havalanamadı. Nihayet Türk askerleri pisti temizledi de biz kalkıp gelebildik. Pistin başında bekledik. Ondan sonra geri döndü, Aprona yanaştı. Orada da bekledik. Ondan sonra temizlendi haber geldi. Bizden önce Amerikan kargo uçağı kalktı, ondan düşenler oldu inanılmazdı" ifadelerini kullandı.

Afganistan’daki Türkler tahliye uçağıyla yurda getirildi

"VATANIMIZ VAR OLSUN"

Elçilik görevlisi Şenol Çelik, “Çeşitli zorlukla yaşadık, saldırılar oldu, bombalar patladı, güvenlik sorunu yaşadığımız anlar oldu. Uçağa bindik uçak kalkmadı, insanlar kendilerini uçağın önüne attılar, tabi binmek istiyorlar, oradan kurtulmak istiyorlar. Bayağı heyecanlı bir yolculuk oldu, çok şükür vatanımıza sağ salim ulaştık. Korktuk, uçak geri dönecek, gitmeyecek tekrar o kaosun içine girecek tabi ki korktuk. O insanlara üzüldük, insanlar kendilerini uçağın önüne atıyorlar. Korunmak için uçağın altına giriyorlar, böyle üzücü şeyler yaşadık. Vatanımız var olsun, insan böyle durumlarda daha iyi anlıyor” şeklinde konuştu

Afganistan’daki Türkler tahliye uçağıyla yurda getirildi

10 GÜN KARANTİNA

Afganistan’dan tahliye edilen Türk vatandaşlarının havalimanında yapılacak PCR testinin ardından 10 gün süreyle evlerinde karantinada tutulması bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...