Tgrt Haber
18 May 2022 09:12 - Güncelleme : 18 May 2022 11:35

Son dakika: İsveç ve Finlandiya resmen NATO'ya başvurdu

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO üyeliklerini veto sinyali verdiği Finlandiya ve İsveç, askeri ittifaka katılmak için bugün resmi başvuru yaptı. Katılım takviminin birkaç hafta sürmesi beklenirken NATO üyesi 30 müttefik parlamentonun tümünün onaylanmasının bir yıla kadar sürebileceği ifade ediliyor.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: TGRT Haber
Son dakika: İsveç ve Finlandiya resmen NATO'ya başvurdu
,isveç,nato

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası NATO üyeliği için harekete geçen Finlandiya ve İsveç bugün resmi başvurularını yaptı.  Başvurunun ardından katılım takviminin birkaç hafta sürmesinin beklendiği aktarıldı. Diplomatlar, 30 müttefik parlamentonun tümünün onaylanmasının bir yıla kadar sürebileceğini belirtti. NATO Genel Sekreteri
Jens Stoltenberg, gazetecilere verdiği demeçte, "Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılım taleplerini memnuniyetle karşılıyorum. Siz bizim en yakın ortaklarımızsınız." ifadelerini kullandı.

Son dakika: İsveç ve Finlandiya resmen NATO'ya başvurdu

STOLTENBERG: NATO'NUN GENİŞLEME KONUSUNDA MUTABIKIZ

İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğinin NATO güvenliğini artıracağını söyleyen Stoltenberg, şunları kaydetti:

"Bugün yaptığınız başvurular tarihi bir adımdır. Şimdi müttefikler NATO'ya giden yolu değerlendirecek. Tüm müttefiklerin güvenlik endişeleri dikkate alınmalıdır. Tüm meseleleri detaylıca ele almada ve hızlı bir sonuca varmada kararlıyız."

Stoltenberg, tüm müttefiklerin NATO'nun genişleme ihtiyacı konusunda mutabık olduğunu belirtti.

Son dakika: İsveç ve Finlandiya resmen NATO'ya başvurdu

FİNLANDİYA PARLAMENTOSU ONAYLAMIŞTI

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakanı Sanna Marin'in 12 Mayıs'ta "Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğine başvuru yapması gerektiği" açıklamasının ardından, hükümet teklifi parlamentoya götürmüştü. Parlamentoda yapılan oylamada 188 milletvekili NATO üyeliğine 'evet', 8 milletvekili 'hayır' oyu kullanmıştı.

ABD, ALMANYA VE İSVEÇ'TEN AÇIKLAMALAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılma kararına ilişkin açıklamalarına değinen Almanya Başbakanı Scholz "Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylayacağına inanıyorum" açıklamasında bulundu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise "Türkiye'nin tepkisine rağmen, NATO'nun Finlandiya ve İsveç'in üyeliği konusunda fikir birliğine varacağına eminiz" ifadeleri kullanıldı.

İsveç Başbakanı Andersson ise Türkiye'nin açıklamalarına ilişkin "NATO üyesi olarak Türkiye ile işbirliği içinde olmayı sabırsızlıkla bekliyoruz, İsveç terörün her türüne karşı mücadeleyi destekliyor" dedi. Andersson ayrıca "NATO üyeliği konusunda Türkiye ile konuşarak sorunları çözmeye hazırız" diye ekledi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: EVET DEMEYİZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun ile yaptığı basın toplantısında; Finlandiya ve İsveç'in NATO adımına ilişkin olarak, "Teröristleri teslim etmeyeceklerine dair mesajları var. Bu iki ülkenin NATO'ya girmelerine 'Evet' demeyiz" demişti.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...