Tgrt Haber
12 Kasım 2021 10:55

İnternetten 'samuray kılıcı' satışı sosyal medyada gündem oldu! Satışı 68 yıldır yasak ama...

Mimar Başak Cengiz'in sokak ortasında Can Göktuğ Boz tarafından samuray kılıcı ile katledilmesinin ardından korkunç gerçekler ortaya çıktı. İnternetteki online alışveriş sitelerinde 'hediyelik eşya' kategorisi altında samuray kılıcı satıldığı tespit edilirken sosyal medyada gündem olan satış sitelerine tepki yağdı.

İnternetten 'samuray kılıcı' satışı sosyal medyada gündem oldu! Satışı 68 yıldır yasak ama...
samuray kılıcı,başak cengiz,alışveriş sitesi

İstanbul Ataşehir'de, sokak ortasında hiçbir sebep olmadan, 'kadınların savunmasız olduğu' gerekçesiyle vahşice katledilen mimar Başak Cengiz son yolculuğuna uğurlandı. Nişanlı olan Cengiz'in İstanbul'a çalışmak için geldiği ve bu pazar günü Ankara'ya dönüp evlilik hazırıklarına başlayacağı öğrenilirken kan donduran cinayette şüpheli Can göktuğ Boz'un 14 yaşından beri psikolojik tedavi gördüğü öne sürüldü. Evinde 15 kılıç ele geçirilen Boz'un evindeki aramanın ardından kılıçları nereden temin ettiği de merak konusu oldu. 

SATIŞI 68 YIL ÖNCE KANUNEN YASAKLANDI

İnternette yapılan araştırmalarda, çeşitli online alışveriş sitelerinde, 'hediyelik eşya' kategorisi altında samuray kılıcı satıldığı ortaya çıktı. Satışı kanunen 68 yıldır yasak olan samuray kılıcının bu kadar kolay ulaşılabilir olması sosyal medyada gündem olarak tepki çekerken, kılıç fiyatlarının ise herkesin satın alabileceği düzeyde olduğu görüldü.

İnternetten 'samuray kılıcı' satışı sosyal medyada gündem oldu! Satışı 68 yıldır yasak ama...
Çeşitli fiyatlarla satışa sunulan samuray kılıcının en uygunu ise 449 liradan alıcı buluyor.

849 LİRAYA SATILIYOR

Bir alışveriş sitesinde 849 liradan satışa sunulan ve fiyatı iki bin liraya kadar çıkan samuray kılıcını satan sitede, ürünün altında tek vuruşta  birden fazla pet şişeyi ikiye böldüğü bir de video bulunması, tepkileri artırdı. Başka bir ilanda ise kılıcın her iki yüzünün de  keskinleştirildiği ifadesinin yer almasının insanları suça teşvik ettiği savunulurken kılıç satışının 1052'de hazırlanan 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanunu ile yasaklandığı öğrenildi. 

'HEDİYELİK EŞYA' KATEGORİSİNDE SATILIYOR

Kanunda, “Ateşli silahlarla mermilerinin ve bıçaklarla salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel olarak yapılmış bulunan diğer aletlerin memlekete sokulması, yapılması, satılması, satın alınması, taşınması veya bulundurulması yasaktır” ifadesi yer alırken kanuna 1979 yılında yapılan değişiklikle silah isimleri tek tek sayılarak şu ekleme yapıldı:

“Kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımı, satılması, satın alınması, taşınması ve bulundurulması yasaktır.”

İmalatı ve satışı yasak olan kılıçları, yasadan etkilenmemek için 'hediyelik eşya' kategorisinde satan internet sitelerine ilişkin nasıl bir tedbir alınacağı ise henüz bilinmiyor. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...