Tgrt Haber
01 Temmuz 2019 12:05

Hamilelikte kaşıntı olur mu, Kaşıntı için ne yapmalı? Kaşıntı nasıl geçer?

Kaşıntı, hamilelikte sık görülür. Genellikle, kanda hormonlar gibi bazı kimyasalların da yüksek seviyelerine ulaşmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Hamileliğiniz ilerledikçe şişkinliğiniz artar ve karnınızın derisi gerilir ve bu kaşıntılı bir his de verebilir. Bununla birlikte, kaşıntı, obstetrik kolestaz (OK) olarak da bilinen, intrahepatik gebeliğin kolestazı (ICP) olarak adlandırılan karaciğer durumunun bir belirtisi de olabilir.

Hamilelikte kaşıntı olur mu, Kaşıntı için ne yapmalı? Kaşıntı nasıl geçer?
hamilelikte kaşıntı nedenleri,,Hamilelikte kaşıntı olur mu, Kaşıntı için ne yapmalı? Kaşıntı nasıl geçer,

Kaşıntı, hamilelikte sık görülür. Genellikle, kanda hormonlar gibi bazı kimyasalların da yüksek seviyelerine ulaşmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Hamileliğiniz ilerledikçe şişkinliğiniz artar ve karnınızın derisi gerilir ve bu kaşıntılı bir his de verebilir. Bununla birlikte, kaşıntı, obstetrik kolestaz (OK) olarak da bilinen, intrahepatik gebeliğin kolestazı (ICP) olarak adlandırılan karaciğer durumunun bir belirtisi de olabilir.

Karaciğer ICP nedeniyle olan kaşıntı belirtileri

Çoğunlukla ellerde ve ayaklarda meydana gelir.

Diğer tüm vücutta da görülür.

Geceleri daha sık ortaya çıkarak daha da kötü veya daha sakin de olabilir.

İdrar rengi koyudur.

Dışkı rengi ise çok açıktır.

Cildin sararması da karaciğer bozukluğunun bir belirtisi olabilir. Göz beyazları da sararabilir. Bu durumda sarılık olma ihtimali yüksektir.

Hamilelikte kaşıntı olur mu, Kaşıntı için ne yapmalı? Kaşıntı nasıl geçer?

Karaciğer ICP rahatsızlıkları ne zaman başlar?

ICP semptomları tipik olarak yaklaşık 30 haftalık hamilelikten itibaren başlar ancak bu durum 8 hafta gibi erken bir zamanda da görülebilmektedir.

Ne zaman doktora gitmeliyiz?

Gündüzleri hafif ama geceleri hararetli bir kaşıntı oluyorsa doktora görünmelisiniz.

Vücudunuzun herhangi bir yerinde ve avuç içlerinizde, ellerinizde, ayak tabanınızda fazla ve rahatsız edici boyutta kaşıntı olması durumunda da doktora görünmeniz gerekmektedir.

Kaşıntı için ne yapmalı? Kaşıntı nasıl geçer?

Bol giyişiler giyin

Bol giysiler giymek, cildinize sürtünme ve tahrişe neden olma ihtimalinin düşük olması nedeniyle kaşıntıyı önlemeye yardımcı olabilir.

Hamilelikte kaşıntı olur mu, Kaşıntı için ne yapmalı? Kaşıntı nasıl geçer?

Sentetik kumaşlardan kaçının

Bunun yerine doğal ve pamuk olanları tercih edin. Bunlar nefes alabilir kumaşlar olduğundan havanın cildinize temas etmesini sağlayacaktır.

Serin bir duş alın

Hafif soğuk bir duş alın sonrasında vücudunuzu losyonlarla nemlendirin.

Parfüm kullanmayın

Parfümlerin içeriğinde bulunan bazı kuvvetli bileşenler, cildinizi harekete geçirerek kaşıntıyı tetikleyebilir. Bunun yerine doğal sabun ve parfümsüz losyonlar kullanın.

Hamilelikte kaşıntı olur mu, Kaşıntı için ne yapmalı? Kaşıntı nasıl geçer?

Mentollü kremler

Mentol içeren, sulu kremler hamilelikte kaşıntıyı rahatlatmaya yardımcı olabilir. Doktorunuza danışmadan kullanmayınız.

Diğer yöntemler

Safra aitlerini azaltmaya yardımcı bazı ilaçlar vardır. Bunları doktorunuz gerek gördüğünde size verecektir. Bu gibi ilaçlar da kaşıntıyı içten tedavi etmeye çalışılacaktır.

Ayrıca K vitamini önerilebilir. Bunun nedeni, ICP'nin sağlıklı kan pıhtılaşması için önemli olan K vitamini emiliminizi etkileyebilmesidir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...