Tgrt Haber
11 Ocak 2022 13:43

Fed toplantısı ne zaman? Ocak ayı Fed faiz kararı ne olacak?

ABD Merkez Bankası faiz kararı vatandaşların ve piyasanın gündeminde. Ons altın ve gram altın fiyatı üzerinde etkili olan Fed faiz kararı için nefesler tutuldu. Jerome Powell 2022 yılında yüksek enflasyonun kalıcı hale gelmesini önlemek için tüm araçlarını kullanacaklarını ifade ederken analistler beklenenden daha erken faiz artışı bekleniyor. Peki Fed faiz toplantısı ne zaman? Fed faiz kararı ardından altın yükselir mi, düşer mi?

Fed toplantısı ne zaman? Ocak ayı Fed faiz kararı ne olacak?
fed,fed faiz kararı,fed toplantısı

Aralık ayında yapılan Fed toplantısı tutanakları geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Ons altın, geçen haftayı yüzde 1’e yakın yükselişle kapattı. Son haftalarda çoğunlukla kazanç getiren ons altın hafta başından bu yana yatay seyrediyor. Küresel piyasalardaki risk iştahının azalmasıyla destek bularak 1.847 dolar seviyesine yükselen ons, gram altın üzerinde de etkili. Küresel altın fiyatı Fed faiz kararı sonrası yönünü bulması bekleniyor.Peki Fed faiz kararı ne oldu? Fed toplantısı saat kaçta? 

FED FAİZ TOPLANTISI NE ZAMAN? 

Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası (Fed) 14-15 Aralık 2021'de düzenlenen toplantıya ilişkin tutanakları yayımlandı. Politika faizinin yüzde 0-0,25 aralığında sabit tutulduğu ve varlık alımlarını azaltma hızının artırıldığı son toplantının tutanakları ardından Fed yetkilileri faiz artışının beklenenden daha erken ve hızlı olmasını beklediklerini ifade etti. 2021 yılını 1.829 dolar ile 6 haftanın zirvesinde kapatan ons altın 2022 yılının ilk haftasında sert düşüşe geçerek 1800 TL altına indi. Altın yatırımcısı 2022 yılı faiz kararı ne olacak diye merak ediyor. Peki Fed faiz kararı ne zaman? 

2022 yılının ilk Fed faiz toplantısı ocak ayında düzenlenecek. FED faiz toplantısı 25-26 Ocak tarihlerinde yapılacak. Toplantının ardıdan Fed başkanı Jerome Powell açıklama yapacak.

Fed toplantısı ne zaman? Ocak ayı Fed faiz kararı ne olacak?

OCAK AYI FED FAİZİ NE OLUR? 

Önceki hafta açıklanan Fed tutanakları faiz artışı hakkında verdiği mesajların ardından küresel piyasalarda dolar talebinin artması bekleniyor. Ons altın ve gram altın üzerinde doğrudan etkili olan Fed faiz kararı ile ilgili araştırmalar yeni yılın ilk haftalarında da devam ediyor. ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell Fed Başkanlığına adaylığı kapsamında ABD Senatosu'nda yapacağı konuşma metninde ''Araçlarımızı, ekonomiyi ve güçlü bir iş gücü piyasasını desteklemek, yüksek enflasyonun kalıcı hale gelmesini önlemek için kullanacağız'' sözlerine yer verdi. 

JP Morgan Chase CEO'su Jamie Dimon fed faiz kararı hakkında açıklama yaptı. Dimon, enflasyonun Fed'in düşündüğünden kötü olması olasılığını değerlendirirken "25'er baz puanlık 4 faiz artırımı çok küçük bir miktar ve ekonominin bunu absorbe etmesi çok kolay olur" ifadelerine yer verdi. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ise Fed faiz kararı hakkında yorum yaptı. Memiş dolar/TL kurunda Fed etkisinin görüldüğünün altını çizerken Amerika Merkez Bankası'nın 2021’de 2022’de 3 kez faiz artırımı yapmasını bekeldiğini ifade etti. Uzmanlar Fed faiz kararı ardından altın fiyatının yön bulacağının altını çizdi. 

Fed fazi kararı öncesi ABD yatırım bankası Goldman Sachs, Fed'in bu yıl dört faiz artırımı yapacağını öngördü. Bilanço küçültülmesine yönelik açıklamanın da Temmuz ayında gelebileceğini duyurdu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...