Toprakta ekim ve bakım yaparak geçimini sağlamakta olan vatandaşlar açısından önem taşıyan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılmış bir uygulama olan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) çiftçi başvuruları devam ederken, sistemin nasıl kullanıldığına dair sorgulamalar da artmaya başladı. Çiftçi kayıt sisteminin ne olduğu ve kimlerin kullanabileceğine yönelik araştırmalar devam ederken, sistemin nasıl kullanıldığı da merak edilen diğer konular arasında. Peki Çiftçi Kayıt Sistemi nedir? ÇKS belgesi alma şartları nelerdir? Tüm detaylar haberimizde…
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulmuş olan çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanına Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) denir. Tarımsal desteklemelerin izlendiği, denetlendiği, raporlandığı ve sorgulandığı Çiftçi Kayıt Sistemi, doğru ve sağlıklı bir değerlendirme için çiftçi bilgilerinin merkezi bir veri tabanında toplanmasını sağlamaktadır. Tarımsal faaliyette bulunan çiftçilerin özlük bilgilerinin, faaliyetleri sırasında kullanmakta oldukları varlıkların, ortalama verimlerin, ürün deseninin kayıt altında tutulduğu bir sistem bütünü oluşturmaktadır.
Çiftçilerin devlet destekli almış oldukları kredilerin sorgulaması, doğru değerlendirilip eşitli yardımlardan faydalanabilmesi ve doğru bir analizin yapılabilmesi için Tarım Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilmiş olan Çiftçi Kayıt Sistemi’nden Çiftçi Belgesi’nin nasıl alındığını merak edilen konular arasında yer alıyor. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt yapabilmek için 3 farklı yöntem bulunmaktadır. Arazi sahiplerinin başvurusu, arazi kiralayanların başvurusu ve arazisi birinci dereceden yakınlarına ait olanların başvurusu olmak üzere gerçekleştirilen kayıt işlemlerinde ilk kez kayıt olunuyorsa ilk önce kimlik bilgilerinin aktarılacağı evrakların doldurulması gerekmektedir.
Tapuların fotokopisi çektirilip, tapu sicil müdürlüğünden aslına uygundur kaşesi bastırılmalı, ardından C formuna ekilen arazilerin tapu bilgilerini ve o sene yetiştirilmiş olan ürünleri yazılmalıdır. Daha sonra doldurulmuş olan C formu, ekilişi yapılan arazilerin bulunduğu köyün ya da mahallenin muhtarına imzalatılmalıdır. Eğer farklı ilçelerde arazi bulunuyorsa, ikamet edilen yerde arazi olması durumunda tarım ilçe müdürlüğüne, yoksa arazinin bulunduğu tarım ilçe müdürlüğüne başvuru yapılmalıdır. Eğer arazi merkez ilçede bulunuyorsa tarım müdürlüğüne başvurulmalıdır.
Başvuru işlemleri için gerekli olan evraklar şu şekildedir:
Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği’ne göre aşağıdaki özelliklere sahip olan vatandaşlar, sisteme kayıt oluşturmamaktadır: