Kış aylarının da yaklaşmasıyla yaz aylarında yetişen yeşilliklerin kullanılarak hazırlandığı turşular, ev hanımlarının severek yatığı ve Türk Mutfağı’nın vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Kolaylıkla elde edilebilen sebzelerle yapılan ve uzun soluklu muhafaza edilebilen turşu yapımı için farklı yöntem ve metot arayan ev kadınları “Turşu nasıl yapılır?” “Turşu yapmanın püf noktaları nelerdir?” “Karışık turşu malzemeleri nelerdir?” “Turşu nasıl kurulur?” gibi soruların yanıtını aramakta.
Malzemeler;
Malzemeler bol su ile iyice yıkandıktan sonra ayıklanır. Özellikle beyaz lahana küçük küçük kesilerek güzelce yıkanmalıdır. Diğer malzemeler ise isteğe göre kesilip küçültülebilir. 5 litrelik bidonun içine yerleştirilecek olan malzemeler, öncelik olarak lahanalar olmak kaydıyla yerleştirilmeye başlanır. En alta yerleştirdiğiniz lahanaların üstüne havuçlar, biberler, acur, domates ve salatalıklar yerleştirilir. En üste de yeniden lahana olacak şekilde bidon tamamen doldurulur. Daha sonra su, şeker, sirke, limon tuzu ve kaya tuzu eklenir. Ardından bidonun kapağını kapatma aşamasında maydanoz ve sarımsak da en üste koyularak kapak sıkıca kapatılır. Hazırlanan turşu bidonunun 20-25 gün ışık ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Süreç tamamlanınca açılıp servis edilebilir.
Turşu hazırlama aşamasında uygulanan bazı taktikler, turşunun daha iyi olması için oldukça etkili olmaktadır. Ayrıca turşunun erimemesi için de bazı püf noktalar bulunmaktadır. Bu nedenle seçmiş olduğunuz sebze ve meyvelerin taze olmasına, herhangi bir çürüğünün bulunmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Kullandığınız bidonların plastikten çok cam kavanoz olması da yine turşunun erimemesi için oldukça etkili taktiklerden biri olacaktır. Gereğinden fazla miktarda kullanılan tuz, sirke ve limon da yine turşunun erimesine neden olan diğer faktörlerdir. Bu nedenle bu hususlara dikkat edilerek özenle hazırlanması, turşunun erimemesi için etkili olacaktır.