Masterchef 2021 yarışmasının yayınlanan son bölümünde ünlü şef Osman Sezener konuk oldu. Yarışmacıların Şef Osman Sezener’in tarifiyle yapmış olduğu koruk suyu büyük beğeni topladı. İzleyiciler tarafından dikkatle izlenmekte olan yarışmanın ardından koruk suyu yapımına dair internet üzerinden yoğun bir araştırma yapılmaya başlandı. Peki koruk suyu nasıl yapılır, faydaları nelerdir? Evde koruk suyu tarifi, malzemeleri ve püf noktaları nelerdir? İşte detaylar…
Masterchef 2021 yarışmasına konuk olan ünlü şef Osman Sezener’in özel tarifi olan koruk suyu için gerekli olan malzemeler aşağıdaki gibidir:
Öncelikle asmadan koparılmış olan taze koruklar yıkanır. Daha sonra ezilerek suyu çıkarılır. Ezilen korukların içerisine 1 su bardağı su ilave edilerek elle biraz sıkıp tülbentten geçirilerek süzülür. Ardından biraz tuz ilave edilerek hazır hale getirilir. Koruk suyu hazır, afiyet olsun…
Koruk suyu, olgunlaşmamış üzümlerin ezilip suyu çıkarılarak elde edilen ekşi ve asitli bir içecektir. Ortaçağ Avrupası’nın özellikle Batı Avrupa tarafında yaygın bir içecek olan koruk suyu, döneminde eski Fransızcadaki hali ile yani vertjus olarak anılmıştır. Tadını değiştirmek için limon ve çeşitli baharatlar da eklenebilmektedir.
Şifalı bir içecek olarak ifade edilen koruk suyu, birbirinden farklı faydası bulunmaktadır. Özellikle hazmı kolaylaştırması ve mideyi rahatlatması ile bilinir ve vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasında oldukça etkilidir. İştah açıcı bir özelliği bulunmaktadır.
Tüm bunların dışında;
Genellikle Denizli’de sıklıkla yapılmakta olan koruk suyu, bu bölgede yaygın olarak tüketilmektedir. Ayrıca Denizli’nin Kızılcabölük Köyü’nün yerel halkı tarafından Gelin Turşusu olarak adlandırılan farklı bir lezzeti daha Türk kültürüne hediye etmiştir. Gelin turşusu, odun ateşinde ütülmüş biber ve sarımsak ile sulandırılarak elde edilmekte ve koruk suyuyla efsanevi bir lezzet oluşturmaktadır.